venerdì 4 marzo 2011

TORT Z BIALEGO SERA Z GRUSZKAMI

-500g.bialego sera
- 4-5 lyzek smietany 18%
-120g.cukru
-250ml.smietanki kremowki
-350g.gruszek
a po zatym 2 lyzki cukru
 -1 lyzka masla
 -cynamon-szczypta
 -60ml.likieru cytrynowego-typu Limoncello
Zaczynamy od gruszek.Gruszki pokroic na mala kostke i wrzucamy na patelnie dodajac lyzke masla i 2 lyzki cukru-dusic do mikkosci.Ale gdy gruszki beda pol miekkie podlewamy likierem i wtedy dusimy do miekkosci-pod przykryciem,czesto mieszajac.Ostudzic.
Ser przepuscic przez masynke ale trzeba troche nadac mu konsystencji kremowej wiec trzeba dodac troche smietany.No chyba ze uzyjecie sera RICOTTA wtedy macie juz odpowiednio kremowy ser.Do sera dodajemy ubita na sztywno smietanke.Smietanke ubijamy z cukrem pudrem jakies 3 lyzki.Delikatnie laczymy ser ze smietanka i dodajemy gruszki,jak jest sos z duszenia to tez go trzeba dodac.
  Upiecziny biszkopt namoczyc.Ja go namoczylam herbata z dodatkiem Limoncello.Jesli maja ten tort jesc tez i dzieci opuscic Limoncello.Przelozyc biszkopt i wstawic do lodowki.

  Jako dekoracji  ja uzylam ugotowanej 1/2 gruszki i zrobilam wechlarz.A na tym kompocie z gruszki zapazylam herbate.No ale przeciez mozna wierzk tortu pokryc cienko pokrojonymi gruszkami i delikatnie polac galaretka.

Nessun commento:

Posta un commento