venerdì 4 marzo 2011

SERNIK GOTOWANY

             Ciasto Kruche
-400g.maki
-1 szklanka cukru pudru
-1 margaryna lub maslo w temperaturze pokojowej
-1 jajko
-1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
   Zagniesc ciasto z podanych skladnikow i podzielic na 3 czesci i upiec na zloty kolor.Piecze sie jakiec 15-20min.w 175°.Ciasto po upieczeniu bardzo delikatnie wyjac z formy-gdy jest cieple jest bardzo delikatne i moze sie polamac.Ale gdy ostygnie twardnieje.Tak ma byc.
    
              MASA SEROWA
-1 kg.bialego sera
-2jajka
-1i1/2szklanki cukru
-200g.masla miekkiego
-2 budynie waniliowe lub smietankowe
-1/2 szklanki mleka.
       Ser przepuscic przez maszynke.Jajka utrzec z cukrem na pulchny krem,poczym dodac maslo i ponownie wszystko razem utrzec.Przelozyc do rondla i wstawic na nie wielki ogien i ciagle mieszajac doprowadzic do wrzenia.Gdzy ser sie zagotuje zestawic z ognia i wlac budynie rozpuszczone.Ponownie wstawiamy na ogien i zagotowac.Ciasto przekladamy odrazu goraca masa serowa.Odstawiamy do ostygniecia.Gdy ciast jest zimne wstawiamy do lodowki.Ciast musi postac 1 dzien aby ciast kruche nabralo wilgoci od sera i stalo sie mieciutkie.Przed podaniem polac polewa czekoladowa.Ale to juz w nastepnym przepisie.
              Zdjecie dodam innym razem.Jak zrobie i ciasto i zdjecie.Ma sie rozumiec.

Nessun commento:

Posta un commento